21 Nis 2009

Alaman - 6


"Ya genel olarak Alman mutfağı, - onun kabahatleri sayılmakla biter mi hiç! Yemeklerden önce çorba - 16. yüzyıl Venedik yemek kitaplarında bile alla desca* dedikleri- , fazla pişmiş etler, yağlı, unlu sebzeler; mideyi bastırmak için o ağır hamur işleri! Bunlara bir de yaşlı Almanların - yalnız yaşlıların değil ya - o gerçekten hayvanca yemek üstüne içme alışkanlıklarını da katarsanız, Alman düşüncesinin nereden çıktığını anlarsınız: Bozuk bağırsaklardan..."

* Alman usûlü

Friedrich Nietzsche, Ecce Homo: Kişi Nasıl Kendisi Olur, YKY, Çev: Can Alkor, s.26

1 yorum:

Erkek Egemen dedi ki...

Dayi biz TEZ yaziyoruz be tam da bu konu hakkinda. Vallahi de tezimin bir bölümü Italya yolculuklarinin Goethe ve Nietzsche'ye ne gibi gastronomik acilimlar getirdigine dair. Yani ayiptir söylemesi spesyalistiyim, kompetaniyim Nietzsche'nin girtlaginin.

Bu arada Can Alkor cevirisi Türkce'nin bence doruklari arasindadir. Ecce Homo da hayatim boyunca dönüp dolasip okuyacagim bir metindir. Yazilmis en iyi otobiyografilerden biri.