17 Eki 2011

Bala, bekmeze, reçele gereken önem verilmiyo

bana galırsa, bala bekmeze reçele gereken önem verilmiyo gahvaltılarda.. sonra her zaman, her sofrada olmayan enteresan başka gahvaltılıklar da var.. mesela fıstık ya da fındık ezmesi.. ekmeğin üstüne sürcen, üstüne bal ya da reçel, çok datlı olur.. mesela sarelle, mesela bak helva.. helvayı ekmek arası yapcen ama.. pazar ekmeği alcen özel, arasına sürüp, gine reçel ya da bal ilavesiynen yeycen.. çayınan datlı olur.. bi de köylerde falan gahvaltıda çorba içilir ki, ben pek bu alışkanlığı edinemedim.. bizim peder mesela gahvaltıda tarhana çorbasına bayılır.. bi de tuhaf bi gahvaltı alışkanlığım da şudur, evde diyelim hamsi pişmişse akşamdan ve birazı galmışsa, sabah ben onu gahvaltıda çaynan yimeyi çok severim.. tiksinmeyin de bi deneyin bak, çay ve hamsi şahane ikilidir.. ama hamsi soğuk olcek.. o şart.. bunun dışında tabii çocukluğumuzda ayda bir felan gahvaltıda sucuk olunca nasıl sevinirdik, götümüz düşerdi.. şindi sucuk daha bol ama ben hâlâ gahvaltıda sucuk olunca, çocukluğumdaki gibi mutlu oluyom.. hele böyle üşenmeyip salçalı malçalı tost yaparsam daha da bambaşka oluyo.. bunun dışında tabii yumurta da vazgeçilmez bir haftasonu gahvaltısı unsuru.. yağda olsun, gaynanmış olsun, sucuklu olsun, her türlü yinir yumurta gahvaltıda.. bi de bizim ibo'nun galabalık gahvaltılarda illa ki yapıp önümüze goyduğu patatesli yumurtalı zebzeli bi yimak vardır, o da nefis olur.. ama bu yimağın özelliği hiçbir zaman yetmemesidir.. hep tavanın dibini süpürene gadar yinir, gine de kimse doyamaz.. bi de şindi salam sosis gibi şeyler gonuyo gahvaltıda ama ben o konuda eski kafalıyım, mecbur galmadıkça ağzıma bile sokmuyom o gayış gibi salamları sosisleri.. yapay bi yiyecek bilader, sucuğun yeri ayrı ama.. bunun dışında tabii peynir, zeytin, tereyağ ve domatı saymıyom.. benim için üç temel unsur, gahvaltının üç olmazsa olmazı var: yağ, peynir ve eppek.. bunlar olmadan gatli zevk alamam gahvaltıdan.. ama eppeğin de bi şekilde gızartılması şart.. bunun çeşitlemeleri de olur tabii.. bizim orda yuka eppeğinden yapılan muskanın dadına doyaman mesela.. sonra bazlamadır, bükmedir, bürektir, hele bunlar varsa gahvaltıdan hiç kakası gelmez insanın.. gine enteresan bi gahvaltı unsuru da, en azından bizim aile özelinde gahvaltıda gaburga yimektir.. genellikle gurban bayramının ikinci günü sabah gahvaltısında, bizim evde mutlaka guzunede nar gibi gızarmış guzu gaburgası yinir.. böyle çayın yanında yağlı yağlı sıyırırsın o gaburgaları, etli yeri denk gelsin diye uğraşırsın.. keza kimi haftasonu gahvaltılarında gavurma yimek de caiztir.. üstüne yımırta gırıldığı da olur gavurmanın emme ben tercih etmem bunu.. gavurma sade olmalı, yağına eppek banılmalıdır arkadaş.. baldan bekmezden girdik nerelere geldik görüyon mu.. hadi bakam iyi bakın kendinize, bala bekmeze reçele gereken önem verilmiyo, bu konuyu da yeniden bi düşünün..

3 yorum:

bussballer dedi ki...

bence süde de gereken önem verilmiyor. hem süd, zehri alır.

Erkek Egemen dedi ki...

bal dediğin de öyle cılk olmayacak katran gibi olacak.

Adsız dedi ki...

Sayende ege tadında kahvaltı yapmış kadar olduk. Eline sağlık